FEL
Image Alt
Fedezd fel

Bali

Bali

Az indonéz szigetvilág középső részén, az egyenlítőtől délre, Jáva és Lombok szigete között, az Indiai-óceántól és a Bali-tengertől határolva található az Istenek szigete, Bali.

Kiemelt szállodáink

Innen keletre húzódik a Walles-vonal, amely földrajzi határa Ázsiának és Ausztráliának. A sziget 5620 km2, szélessége 140 km, hossza 80 km. Erre a csodálatos, paradicsomi helyre nem csupán a szörfösök jönnek el minden évben, hogy meglovagolják híres hullámait. A pihenni, kikapcsolódni vágyó turisták és az egzotikus tájak kedvelői is felfedezték Bali szigetét, és sokan újból és újból visszatérő vendégekké váltak. Nem véletlenül. Balinak sok arca van. Tengerpartjai mellet festői szépségű egyéb tájai is – rizsteraszok, az itteniek által istenként tisztelt tűzhányók és azok kristálytiszta vizű tavai – elvarázsolnak. Akik nem újoncok már a Távol-Keleten, azokat is szívet melengető élményekkel várja Bali: az emberek,a kultúra és a tájak. Itt elbűvölő harmóniában együtt van minden, ami Délkelet-Ázsia más vidékeiről már ismerős lehet. A vulkánok és hegyek nyugatról keletre húzódnak. A sziget legmagasabb pontja a Gunung Agung nevű tűzhányó, amely 3142 méter magas. A hegylánctól délre terülnek el a rizsteraszok és a gazdaságilag legfontosabb települések. Bali festői szigetének északi részén dzsungellel benőtt területeket találunk.

Az egyenlítőnél fekvő, trópusi Bali egész évben várja a látogatókat. A sziget időjárását alapvetően meghatározza a száraz és az esős évszak. Amennyiben elsősorban a hindu kultúra érdekel, akkor nincs rossz időpont, hogy Balira látogass. Ha ellenben a napozás és strandolás lenne a fő célod, áprilistől októberig érdemes utaznod. Mint a legtöbb trópusi szigeten, Balin az esők váratlanul jönnek, hatalmas cseppekben zuhognak, majd ugyanilyen hirtelenséggel el is tűnnek. A sziget nagyon népszerű a szilveszteri és karácsonyi időszakban is.

Bali hivatalos nyelve

Balinéz, indonéz

Bali vallása

A lakosság 93%-a hindu, a legnagyobb kisebbség muszlim.

Bali – Időeltolódás

Az időeltolódás Magyarországhoz viszonyítva + 6 óra, a téli időszámítás alatt + 7 óra.

Bali fizetőeszköze

Indonézia pénzneme az indonéz rúpia. Célszerű készpénzünket az utazást megelőzően amerikai dollárra vagy euróra váltani, majd a Malajziába érkezésünk után rúpiát váltani. A sérült és régi bankjegyek beváltása rendkívül nehéz. A bankkártya használata leginkább a nagyobb településeken lehetséges. A borravaló leginkább a nagy forgalmú üdülőhelyeken elterjedt. Bali általános árszínvonala alacsony: egy hagyományos balinéz warungban (büfé) nagyjából 500 Ft-ért jóllakhatunk, még Jimbaran híres tengeri fogásokat kínáló tengerparti éttermeiben is párezer forintos számlákra kell csak számítanunk. Az alkohol viszonylag drága, mivel Indonézia muzulmán ország, így az állam magas adókkal sújtja azt: egy üveg Bintang sör nagyjából 500 Ft, míg egy jobb ausztrál bor az itthoni prémium boroknál is drágább. A szállodák éttermei jellemzően jóval drágábbak, mint az odakint fellelhető étkezdék. Tájékoztató jellegű árfolyam: 1 IRD = 0,02 HUF

Bali – beutazási feltételek

Fontos, hogy az útlevele a visszautazás időpontjától számolva legalább hat hónapig érvényes legyen. A 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok számára vízum szükséges, ami a repülőtéren érkezéskor beszerezhető. Ezen kívül kilépési illetéket kell fizetnünk a sziget elhagyásakor.

Bali egészségügy

Bali egészségügyi szempontból aránylag biztonságos helynek számít, súlyosabb fertőző betegség nincs a szigeten. Ajánlott a tífusz, valamint a hepatitisz A és B típusa elleni védőoltás.

Bali időjárás

Az átlaghőmérséklet egész évben 25-30 fok körül van. A nedvesebb időszak novembertől márciusig tart, áprilistól októberig csak pár mm csapadék esik. A levegő páratartalma egész évben igen magas, esténként 70%, reggelenként 82% kürül mozog.

Bali az egyenlítőtől délre 8°-ra található, trópusi klímája egész évben biztosítja a meleget és az igen magas páratartalmat. Az esős évszak októbertől márciusig, a száraz évszak áprilistól szeptemberig tart. Bármikor is utazunk a szigetre, nem elviselhetetlen sem a meleg, sem az esőzés.

Bali elektromos hálózat

220 V

Bali telefon

Előhívószám: + 62

Bali öltözködés

A magas páratartalom miatt ajánlott a könnyű szellős ruházat, fürdőruha, valamint a pulóver és az esőkabát is.

Bali közlekedés

Denpasar és Singaraja (Bali két legnagyobb települése) között közlekednek buszok. Ezekre általában akkor is beszedik a teljes viteldíjat, ha csak egy rövidebb szakaszon vesszük igénybe a szolgáltatást (kb. 10 000 IDR). A bemo a városi és városok közötti forgalom eszköze (10-12 férőhelyes minibusz). A taxi a leggyakrabban használt közlekedési eszköz. A viteldíjban érdemes előre megállapodni, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében. Hosszabb távolságok, valamint a kirándulások esetén gazdaságosabb taxit bérelni sofőrrel együtt (kb. 25 USD). A szomszédos szigeteket kisebb hajóval vagy komppal érdemes felkeresni, mert az indonéz belföldi repülőjáratok nem felelnek meg a szigorú nemzetközi előírásoknak.

Bali étel – ital

A tradicionális Bali konyha jellegzetessége, hogy mindent frissen készítenek tányérként pedig banánlevelet használnak. A fogások nagyon ízletesek és rendkívül fűszeresek, csípősek (érdemes enyhén fűszerezetten kérni az ételeket). A kókusz a legfőbb alapanyag, amelynek mind a tejét, mind a húsát felhasználják. Más ázsiai országhoz hasonlóan a leves, a rizs és a friss gyümölcsök a kiadós balinéz étkezések elmaradhatatlan részét képezik.

Bali borravaló

Az átlagos éttermekben és kávézókban nem várják el a borravalót, azonban a mértéke általában mindenhol 10%. A taxisofőrnek és hordároknak általában 5-10 000 rúpiát szoktak adni.

Kuta

Az egyik legkedveltebb turisztikai település. A sziget déli részének nyugati partján fekszik, a nemzetközi repülőtér szomszédságában. Hosszú, széles, és homokos a tengerpartja. Kutának két központi része is van, ahol érdemes elidőzni, nézelődni: az egyik a Legian út (Jalan Legian), ami talán Kuta legforgalmasabb utcája, megtelve üzletekkel, éttermekkel, szálláshelyekkel. A másik a Kartika út (Jalan Raya Kartika), aminek tengerpart felőli oldalán sorakoznak Kuta legnagyobb szállodái, és szintén bővelkedik éttermekben, üzletekben. A Waterboom vizipark is ezen az úton található, illetve Kuta legnagyobb bevásárlóközpontja, a Centro Mall. Szörfözés és vásárlás szerelmeseinek ajánljuk.

Sanur

A sziget déli részének keleti partján fekszik, a nemzetközi repülőtértől mintegy 30 percre. Sanur kisebb és csendesebb, mint Kuta. Egyetlen központi útja van, ami viszont 3-4 kilométer hosszú, ennek tengerpart felőli oldalán sorakoznak a szállodák, másik oldalán főként éttermek, üzletek vagy kisebb szálláshelyek találhatók. Sanur nem túl gazdag szórakozóhelyekben, csendesebb pihenést kedvelőknek ajánljuk.

Tanjung Benoa

A sziget déli részének keleti partján fekszik, mintegy 20 percre a nemzetközi repülőtértől. Tanjung Benoa tulajdonképp egy földnyúlvány, aminek nyugati oldala a Benoa kikötőre néz, keleti oldala pedig a nyílt tengerre. Tanjung Benoa az utóbbi években fejlődött robbanásszerűen. Egyetlen főútja van, aminek keleti oldalán húzódik a legtöbb szálloda, nyugati oldalán pedig éttermek, üzletek sorakoznak. Tanjung Benoa üdülőrészt a vízisport kedvelőknek kiemelten ajánljuk

Nusa Dua

Nusa Dua egy formatervezett turisztikai terület a sziget déli részének keleti partján, 20 percre a nemzetközi repülőtértől. Kristálytiszta víz, hosszú és széles, világosbarna homokos tengerpart jellemzi, csendes és nyugalmas luxuskörnyezet. Parkjában mindössze egyetlen hely van, ahol étkezni, vásárolni, nézelődni lehet, ez a Bali Collection bevásárlóközpont (az árak igazodnak a szállodák színvonalához!). Nyílt strandja a Geger Beach, valóban kristálytiszta vízzel. A zavartalan pihenést kedvelőknek ajánljuk.

Érdekesség

Tánc Indonézia művészetét az évszázadok során számos kultúra befolyásolta. A híres jávai és bali táncok (például a Kecak-tánc) a hindu kultúra és mitológia vonásait hordozza magában. A táncban a hangsúly a kézmozdulatokon és a fejen illetve a tekinteteken van. A tánctanulást nem lehet elég korán elkezdeni, már gyermekkorban elkezdődik az elsajátítása. Sőt a vállalkozó kedvű turistákat is szívesen megtanítják pár alaplépésre!

Masszázs Ha Balin járunk, akkor „kötelező” részt vennünk egy masszázson. Legyen akár egy rövid relaxáló talpmasszázs, vagy egy 90 perces olajos tesztmasszázs. A masszázshoz illatos olajokat, krémeket használnak, füstölőket gyújtanak, illetve kellemes balinéz zene segíti a teljes ellazulást.

Bali hasznos tanácsok

Diplomáciai képviselet (Bali)
Magyar Köztársaság Nagykövetsége, Jl. Rasuna Said Kav. X3 Kuningan, Jakarta 1295, Tel.: +62 – 21/ 520 3459, Fax: + 62-21 520 3461

10 ok miért válaszd Balit

 1. Trópusi időjárás: állandóan nyár van
  2. Nyitott, közvetlen, barátkozós emberek (erről még bővebben a következő részben)
  3. Rengeteg strand: homokos és sziklás, fürdős és szörfös
  4. Elképesztő természet: vízesések, mászható vulkánok, 360 fokos hegyvidéki panorámák, majomerdők, tavak, napfelkelték és naplementék a partról, templomok a sziklaszirten
  5. Budgetbarát még magyarként is (1 forint = kb. 45 indonéz rúpia)
  6. Egyedi kultúra: a csodás természet mellett vallási kultúrában is gazdag ország
  7.  Bali egy igazi szörfparadicsom
  8. Mindenki megtalálja az igényeit: low budget utazók és luxusra éhezők is
  9. Misztikus templomok és vallási szokások
  10. Finom ételek izgalmas gasztronómia: mindent lehet kapni, a legolcsóbb helyi bodegában 16 000 rúpiáért (320-350 forint) is jól tudsz lakni finom falatokkal, de megtalálod a luxus Mozaic éttermet is

Jó tudni

Hasznos információk és általános tudnivalók Baliról

Földrész

Ázsia

Ország

Indonézia

Pénznem

indonéziai rúpia

Hivatalos nyelv

balinéz, indonéz

Vallás

hindu

Terület (km2)

5632 km2

Galéria

You don't have permission to register
error: A tartalom védve van!