FEL
Image Alt
Fedezd fel

Francia Polinézia

Francia Polinézia

Francia-Polinézia mesés szigetvilága a Csendes-óceán déli részén található, melyet 5 szigetcsoport, azon belül mintegy 130 sziget és atoll alkot Ausztrália és Dél-Amerika partjai között.

Kiemelt szállodáink

A legismertebb szigetcsoport a Társaság-szigetek, melynek paradicsomi szépségű szigetei – Tahiti, Moorea, Bora Bora – a turisták által leglátogatottabbak. Fővárosa Papeete, Tahiti szigetén található. Francia-Polinézia szigetei a világ legszebb úti céljaként ismertek. Türkízkék lagúnák, kristálytiszta víz, lagúnára épített romantikus nádtetős bungalók, gazdag és látványos víz alatti élővilág, mohazöld hegycsúcsok, zöldellő őserdők, patakokba hulló vízesések, trópusi virágok, virágkoszorús fűszoknyás lányok látványa varázsolja el a látogatót egy Tahiti nyaraláson vagy Bora Bora utazáson. Az édenkerti paradicsom szépsége örökre megbabonázza azt, aki ide ellátogat. Párok ás nászutasok álom-szigetei, legkedveltebb úti célja. Mivel a világ legszebb szigeteiként számon tartott út célok, ennek megfelelően árfekvése kiemelten magas, látogatói főként amerikai, japán, ausztrál, német, angol, francia turisták. A Társaság-szigetek mindegyik szigete rendelkezik repülőtérrel. A legnagyobb és egyetlen nemzetközi repülőtér a szigeteken, a Faaa Nemzetközi Repülőtér Tahiti szigetén található. A legkevesebb utazási idő Budapestről Papeete-re átszállással együtt, légitársaságtól függően minimum 28-30 óra, mely csatlakozástól függően változik. A szigetek között helyi repülőjáratokkal (Air Tahiti) vagy a közelebbi szigetekre komphajóval közlekedhetünk.

Franci-Polinézia lakosságának fő vallása keresztény. Polinézia hivatalos nyelve a francia és a tahiti.

Francia-Polinézia Franciaország speciális státuszú területe, mely bizonyos szintű autonómiával rendelkezik. Nem az Európai Unió része, ezért számos területen az európaitól jelentősen eltérő szokások és szabályozások vannak. Francia Polinézia 2003-ban vált teljes egészében Franciaország tengerentúli részévé. A tengerentúli területek ugyan részét képezik a Francia Köztársaságnak, de nem részei az ország európai területeinek vagy az Európai Unió költségvetési rendszerének. Ez főként azt jelenti, hogy amikor az anyaország 2002-ben átállt az euróra, akkor ezek a területek nem vették át az új fizetőeszközt. Itt még mindig a francia csendes-óceáni valutaközösségi frank a hivatalos pénznem, bár a frank árfolyamát az euró árfolyamához kötötték.

Időjárás

Az utazásra legalkalmasabb száraz időszak az európai nyár időszaka, mely júniustól októberig tart, de a május is megfelelő lehet már, amikor az árak még valamelyest moderáltabbak. Az esős évszak novembertől áprilisig tart, amikor heves trópusi esőzések, ciklonok nagy valószínűséggel előfordulhatnak.

Látnivalók

Papeete forgalmas főutcával, yacht kikötővel, botanikus kerttel, Gauguin Múzeummal, vulkanikus homokú, változatos partszakaszokkal rendelkezik, (a déli és nyugati részen fehér homokos) a sziget belsejében viszont felejthetetlen trópusi élményre számíthatunk. A legtöbb szálloda a sziget nyugati részén található.

Bora Bora a legismertebb és egyben a legnépszerűbb sziget, Tahititől mintegy 260 km-re, 50 perces repülőútra található. Bora Borát (10 x 4 km) a világ legszebb lagúnája öleli körbe egy külső korallzátonnyal szegélyezve. A sziget közepén egy hegycsúcs emelkedik a magasba, mely vadregényes trópusi erdőt, megművelt kerteket rejteget a völgyek mélyén.  Fővárosa Vaitape. Bora Bora legszebb partszakasza a sziget déli részén, Matira félszigeten látható. Partjain egyre több luxus bungalóból álló resort épül, legjellemzőbbek a lagúnák fölött cölöpökre épült 5*-os luxuskényelmet kínáló villák és lakosztályok. A vízi villák privát teraszáról közvetlen lejárattal juthatunk a kristálytiszta vízbe.

Tahiti a „Szerelem Szigete” a Társaság – szigetek leghíresebb és történelmileg legérdekesebb szigete. A buja szigetet sűrű őserdők, páfrányok, hegycsúcsok, folyók, patakokba hulló vízesések, trópusi virágok borítják. Itt található a főváros is, Papeete. Tahiti tulajdonképpen két szigetből áll, a nagyobb Tahiti Nui (észak nyugati sziget, kb. 40x20km) és kisebb Tahiti Iti szigetekből, melyeket egy földnyelv köt össze. Tahitin a sziget belső részén hegyek, a sziget körül pedig korallfallal lezárt lagúna található.

Moorea szigete Tahiti Nui-tól kb.30 perc hajóútra található, Papeete-ről komphajóval lehet megközelíteni. Moorea szigete sok felfedezni való természeti szépséget rejt magában. A szállodáknál gyönyörű pálmafás, aranyló homokú tengerpartok, a sziget belsejében jeepsafari túrák, kilátóhelyek a gyönyörű öblökre.

Huahine két külön szigetből áll melyeket híd köt össze. Elősorban kirándulóknak ajánljuk.

Raiatea a Társaság-szigetek között egyik legnagyobb szigete. Tahititől 200 km-re található. Főként azoknak ajánlott, akik az évezredes polinéz kultúra régészeti emlékeire kíváncsiak, vagy szívesen csónakáznának egy trópusi folyó áramlatában. Vadregényes sziget, régi falvakkal, gyalogösvénnyel.

Tahaa Raiatea testvér szigete. Repülőtérrel nem rendelkezik egyedül hajóval lehetséges megközelíteni. A távolban Bora Bora csúcsai láthatók, főleg vanília ültetvényei és gyöngykagyló tenyészete miatt jelentős.

Rangiroa a legnagyobb korallzátony és egyben a legjobb merülőhely a szigetek között,

70 km hosszú és több tízkilóméter széles. Itt található az igazi ‘Kék Lagúna’ mely káprázatos színeivel vonzza a természeti szépséget és romantikát kedvelőket.

Tikehau a lapos korallszigetek egyik legészakibb tagja, nászutasok és búvárok számára is kitűnő választás. Elsősorban gyöngykagyló tenyésztéséről nevezetes. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a távoli csendes nyugalmas helyeket és jó minőségű ellátást. A sziget 340 km-re esik Tahititől és 15 km-re Rangiroától.

Tetiaroa szigete – a világ egyik legszebb helye, ez az igazi, egyszer az életben látni kell álomsziget! A Csendes-Óceán közepén, Tahiti-től 60 km -re található ez a korall szigetcsoport mely csodálatos partokkal, kristálytiszta vízzel és gazdag természetes élővilággal büszkélkedhet. Az atoll 13 szigetből áll mely a világhírű amerikai filmszínész Marlon Brando tulajdona volt. A kisebb szigeteken hatalmas tengeri madár rajok fészkelnek, ez természetvédelmi terület is egyben. Itt igazi Robinson Cusoe-i élményre lelhet!

Huahine két külön szigetből áll melyeket híd köt össze. Elősorban kirándulóknak ajánljuk.

Hogyan közelíthető meg?

Budapestről vagy Bécsből Tahitire időszaktól függően legkedvezőbb repülőjegyek általában 5-600.000 Ft/fő áron foglalhatóak illetékkel együtt, repülési idő kb. 20 óra. Tahiti főszigetétől, Papeete fővárostól, ahová a nagy nemzetközi járatok is érkeznek, még további 45 perces belső járatos repülővel érhető el Bora Bora szigete. Ezen járatok oda-vissza összes adóval illetékkel szezontól függően 130-150.000 Ft/ fő ártól már foglalhatóak. Reggel általában 7 órakor indul az első járat Papeetéből, vissza pedig a legutolsó általában este 6-kor jön. Naponta többször is van járat, nem csak ezen két sziget között, hanem BORA-BORA-ról még más szigetek is közvetlen elérhetőek, mint Huahine, Moorea, Raiatea, vagy a távolabbi Tuamotu szigetek közül Rangiroa, Tikehau, Manihi, Fakarava, vagy a még távolabbi Marquisas szigetek is.

Időeltolódás

-12 óra (Tehát amikor Magyarországon éjjel 12:00 óra van, akkor Tahitin -Bora Bora- déli 12:00 óra van.)

Transzfer, közlekedés

A fősziget legnagyobb települése a pár száz lelket számláló Vaitepe, ide érkeznek a külső nagy lapos szigeten lévő néhai USA katonai repülőtérről a Bora Bora-ra érkezők is, egy az AIR TAHITI légitársaság által üzemeltetett ingyenes hajójárattal csomagjaikkal együtt. Bora Bora főszigetén lévő szállásokhoz. Bora Bora Mai Tai hotel, Bora Bora Intercontinental Le Moana Hotel, Bora Bora Sofitel. (Azon utasok akik a külső koralnzátony melleti kisebb szigeteken lévő Bora Bora luxus szállodákat választják) mint pld. Bora Bora Intercontinental Thalasso,vagy St. Regis Bora Bora, vagy Bora Pearl Beach Resort, vagy Bora Le Meridien,vagy Conrad Bora Bora Nui Resort, vagy Four Seasons Bora Bora Resort (őket közvetlen a repülőtéri szigetről egyből a kiválasztott szállodához viszik gyorsjáratú kis motoros hajókkal, a csomagjaikkal együtt). Ezen külső kis szigetekről naponta többször is van motoros hajó járat Bora Bora főszigetére, Vaiatape városkába ahol több kisebb szupermarket, étterem, bank, posta, ATM található.

Időjárás: mikor utazzunk?

Bora Bora szigetének trópusi- egyenlítői jellegéből adódóan két fő szezonja van: a novembertől áprilisig tartó csapadékos szezon, amelyre 27-30 °C átlaghőmérséklet, magasabb páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75 %-a és rövid, de heves viharok jellemzők. A májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. Az uralkodó szelek óránként akár 40-60 km-es sebességgel is fújhatnak: a száraz szezon tipikus délkeleti szele a maraamu, a csapadékos szezoné pedig az észak-északkeleti toerau. Igy legcélszerűbb a nyári főszezonban felkeresni, mely júniustól- októbereig tart. Ezen belül július és augusztus a legkeresetebb időszak, így ha ilyenkor akarunk utazni, célszerű több hónappal előre helyet foglalni, hiszen a korlátozott kapacitású szállodákat az egész világból érkező, magasabb igényű nászutas – túri sták már jó előre lefoglalják. Nem véletlenül, hiszen mindenki tudja hogy Bora Bora a világ egyik legszebb szigete és a legméltóbb helyek egyike egy nívós és életreszóló utazáshoz. Bora Bora várja Önt! Az “életben egyszer” úticélok legjobbika!

Jó tudni

Hasznos információk és általános tudnivalók Francia Polinéziáról

Földrész

Európa

Főváros

Papeete

Pénzem

Csendes-óceáni valutaközösségi frank

Hivatalos nyelv

francia, tahiti

Vallás

keresztény

Terület (km2)

4167 km2

Galéria

You don't have permission to register
error: A tartalom védve van!