FEL
Image Alt

Repülőjegy foglalás

12 tipp olcsó repülőjegyek foglalásához

Napjainkban a repülés megfizethetőbb, mint valaha. Ennek ellenére a repülőjegy még mindig utazási költségeink jelentős részét teheti ki, így érdemes annyit faragnunk a repülőjegy árán, amennyit csak tudunk.

A következőkben 12 tippet adunk a legolcsóbb jegyek megtalálásához, majd a bejegyzés végén néhány fontos tudnivalót osztunk meg a lehető legzökkenőmentesebb repülős utazáshoz.

 1. Rugalmasság

Utazási szakértőink mellett az online fellelhető források is egyetértenek abban, hogy a legolcsóbb repülőjegyeket egy adott desztinációra akkor találjuk meg, ha térben és időben is rugalmasak vagyunk.

Néhány napra a kinézett dátumoktól jelentősen olcsóbbak is lehetnek a jegyek, míg például egy körutazás esetén érdemes megfontolni másik érkezési várost is, az elérhető jegyek árának függvényében. Általában drágább az átszállás nélküli utazás, így ha időnk és türelmünk engedi, a legjobb árért válasszunk járatokat egy vagy két átszállással.

A repülőjegy vásárlásnál is a kereslet-kínálat mozgatja az árakat, napjainkban a légitársaságok algoritmusai már dinamikus árazással döntik el, hogy egy adott pillanatban mennyiért adnak egy helyet a vágyott gépen. A csütörtöki és szombati repülés általában a legolcsóbb a hét napjai közül, ráadásul ha egy hétnél messzebb van egymástól az oda-és hazaút időpontja, szintén kevesebbre jöhet ki a retúr jegy ára.

 1. A repülőjegy vásárlás időzítése

A legjobb árakat általában 3-1 hónappal az indulási dátum előtt találjuk. A Last Minute jegyekre vágyó utazókat el kell keserítsük: A holnapra vásárolt repülőjegy sem lesz olcsóbb (…sőt) a két hónapra előre foglaltnál.

Kivételt képez a fentiek alól, ha fontos dátumok vagy ünnepek idején szeretne utazni. Ebben az esetben szinte mindegy mikor csapunk le a még szabad helyekre, közel ugyanannyit fogunk fizetni. Ennek az az oka, hogy a légitársaságok még felárral is biztosan teltházzal számolhatnak ezekben az időpontokban.

 1. Nincsen legjobb repülőjegy kereső!

Még az elsőre olcsónak tűnő repülőjegyeket is érdemes másik keresőkben is ellenőrizni. Magyarországon a legnépszerűbb repülőjegy keresők a Skyscanner és a Pelikán, de a cikk írásakor is más árat dobnak ki ugyanarra a május közepi barcelonai útra, ugyanazokra a járatokra. Érdemes lehet megnézni kiválasztott járat árát a légitársaság weboldalán is, hiszen van rá esély – de nem biztos – hogy itt találjuk a legjobb árat az összes szolgáltató közül.

 1. Használjuk a Google eszközeit

A Google keresőbe például “budapest barcelona repülőjegy” szavakat beírva megjelenik a keresőóriás saját felülete, amelyen az árak gyors összevetésén kívül egyéb hasznos statisztikák átnézésre is lehetőségünk van: Dátumválasztó rács, Árdiagram, Közeli repülőterek.

Mindhárom eszköz a jelen felsorolás első pontjában emlegetett rugalmasság szükséges mértékét fordítja forintra. A Közeli repülőterek funkció USA belföldi utak során lehet a leghasznosabb, de Európában is érdemes lehet kipróbálni például angliai, németországi vagy hollandiai utazás esetén. Ez utóbbiról Bécs példáján keresztül bővebben a 9. pontban.

 1. Utazási iroda is segítségünkre lehet

Adja magát a kérdés, hogy miért intézné bárki a repülőjegy foglalást utazási irodával, mikor online vásárlás esetén viszonylag egyszerű dolga van az embernek. Több okból is:

 • Utasaink egy része egyszerűen nem akar időt és energiát tölteni a keresgélés és foglalás néha idegőrlő folyamatával, és az utazási tudnivalókat szereti összegyűjtve kézhez kapni.
 • Számos fizetési mód (bankkártya, utalás, készpénz, deviza) választható
 • Kettőnél több ember utazása esetén, főleg ha nem egy családról van szó, körülményes lehet az egyeztetés, adatok összegyűjtése, a foglalás, az pénz kezelése.
 • Olcsó fapados jegyek esetén ugyan kisebb a veszteség, amit egy betegség vagy váratlan esemény okozhat, azonban nagy értékű repülőjegyek esetén érdemes mindössze 5% körüli költségen biztosítást kötni a jegyre. Ezt az irodánkban,online és telefonos megejthető szakértőink segítségével.
 • Üzleti utaztatás esetén a cégnek többségének nincsen kapacitása egy csoport utazásának megszervezésére.
 1. Egy emberre keressünk!

Az árak ellenőrzésekor mindig egy utast állítsunk be. Ahogy korábban említettük, az árakat már dinamikusan határozzák meg a légitársaságok rendszerei. A helyek osztályokra vannak osztva, és elképzelhető, hogy az adott dátumra elérhető éppen legolcsóbb jegyből már csak egyet érhető el.

Az így megvásárolt jegy már biztosan a lehető legolcsóbb, és még így is jó esély van rá, hogy újabb jegyeket foglalhatunk le ugyanezen az áron. Légitársaságok vagy utazási irodák akciói során persze nem érdemes az egyenkénti vásárlással időt pazarolni – még a végén elfogynak a helyek!

 1. Retúr vagy csak oda repülőjegyet érdemes foglalni?

A keresők automatikusan a retúr jegy keresési opciót kínálják fel, hiszen ez a legjövedelmezőbb mind a légitársaságnak, mind a kereső üzemeltetőjének.

Foglalás előtt ellenőrizzük le, hogy nem olcsóbb-e külön csak oda és csak visszaút foglalása! Különösen a drága tengerentúli és távol-keleti járatoknál futhatunk komoly különbségekbe, ha szerencsénk van.

 1. Mindig olcsóbb a fapados?

Nem biztos, hogy mindig olcsóbb a fapados, főleg európai járatokat tekintve nem. A bejegyzés írásakor Budapest-Róma viszonylaton, a húsvét utáni hétre az Alitalia és Wizzair járatain ugyanannyiba kerül egy hely ugyanarra a napra.

A fapados és hagyományos társaságok gyakran más repülőterekre közlekednek, és az árban foglalt szolgáltatásaikban is komoly különbségek vannak, érdemes tehát nem csak a fapados király Ryanair és Wizzair párosra keresni.

 1. Indulás Bécsből

Budapestről a Flixbus járatainak igénybevételével három óra alatt Bécsben, majd rövid tömegközlekedés után a bécsi nemzetközi repülőtéren lehetünk, mindössze néhány ezer forintból.

 1. Használjuk ki az akciókat

A légitársaságok és utazási irodák rendszeresen repülőjegy akciókkal várják az utasokat. A megszokott árakhoz képest jelentős kedvezményeket foghatunk így ki, ha résen vagyunk. Mivel ezek az akciók mindig korlátozottak, jegyek számában és időben egyaránt, érdemes követni kedvenc szolgáltatóink közösségi felületeit, és feliratkozni hírleveleikre.

 1. Több átszállásos utak

Minél több az átszállás, annál körülményesebb az utazás, és annál olcsóbb jegyeket tudunk kifogni az átszállás nélküli árakhoz képest. Ez a módszer azok számára lehetőség, akiket nem érdekel, hogy akár egy napig is tart az utazás Európa másik végére, ha lényegesen olcsóbb a repülés.

Az interneten sokat lehet olvasni a Flight Hacking és Skiplagging kifejezéseket az átszállásos utakkal kapcsolatban. Előfordulhat, hogy egy távolabbi úticélra átszállással olcsóbban tudunk repülőjegyet vásárolni, mint közvetlenül a városba, ahol az átszállást meg kell ejtenünk. Ez az elsőre abszurdnak tűnő helyzet a légitársaságok árképzése és egymással való versenye miatt állhat elő.

A társaságok nagyon nem szeretik, ha az ember megszakítja az útját átszálláskor, és mi sem javasoljuk ezt a magatartást, többek között a felelőtlen környezetszennyezés miatt sem, azt azonban fontos elmondani, hogy a fenti módszer nem illegális. Az erre szakosodott amerikai weboldalt több légitársaság is beperelte már (a járatok egy részén üres, ám kifizetett ülések utaznak), egyelőre sikertelenül.

 1. A legdrágább repülőjegy az, amit nem használunk fel

A legbanálisabb, mégis leggyakoribb hiba, amit el lehet követni, hogy lekéssük a járatunkat. Szintén gyakori, hogy egészségügyi vagy más ok miatt nem tud az utas elutazni, és a repülőjegy módosítására lenne szükség. Ez sajnos annyi pénzbe is kerülhet, hogy nem éri meg a beugró utasnak. Drágább jegyek esetén érdemes megkötnünk a már említett lemondás biztosítást.

Utazási tudnivalók

A következő tudnivalók közhelyesnek tűnhetnek, azonban munkánk során rendszeresen találkozunk velük, így érdemesnek látjuk felhívni rájuk a figyelmet. Jobb többször hallani róluk, mint véletlenül beleszaladni az egyikbe!

Nevek

Figyeljünk az utasok neveinek pontos megadására, hiszen a gépre csak akkor engednek minket felszállni, ha ugyanazt a nevet látják az okmányon, mint a repülőjegyen. Hiba esetén módosítás nagyon sokba kerülhet, a helyszínen pedig egyáltalán nem lehetséges.

Poggyász méretek és súlyok

Az egyik legrosszabb meglepetés, ami az utazót érheti a repülőtéren, hogy felárat kell fizetnie a feladandó csomagjáért, vagy a fedélzetre nem engedik fel a kis gurulós bőröndjét méret problémák miatt.

Mivel a légitársaságok rendszeresen változtatják a méreteket, súlyokat és jegyárakba foglalt szolgáltatásokat, mindig tájékozódjunk ezekről újra a pakoláskor. Napjainkban már a nagy múltú “hagyományos” légitársaságok is értékesítenek “Light”, “Air” jegyeket, melyekben csak egy 8-10 kilogrammos, fedélzetre vihető csomag ára szerepel.

Útlevél és vízum

Legkésőbb a foglalás véglegesítésekor ellenőrizzük le az útlevelünk érvényességét. Ha érvénytelen útlevéllel érkezünk egy EU-n kívüli utazáshoz a repülőtérre, ott már senki és semmi nem mentheti meg az utazásunkat és az ablakon kidobott pénzünket.

Időjárás ellenőrzése

Az utazás megtervezésének egyik első lépése, hogy tájékozódunk úti célunk időjárásáról a tervezett utazás időpontjában. Megesik, hogy pont ez a kritikus mozzanat felejtődik el, és az esős évszak középen érkezik az óvatlan utazó a délkelet-ázsiai Paradicsomba.

Érkezés a repülőtérre

Gyakran halljuk, és mi is ezt ajánljuk, hogy érdemes a repülőtérre a gép felszállási időpontja előtt legalább kettő órával megérkezni. Nehezen kalkulálható előre, hogy mennyi idő eljutni a repülőtérre, aztán pedig bejutni az ellenőrzésen, és éppen mennyien próbálnak induló gépeikhez eljutni. Nem érdemes kockáztatni.

Budapesten általában a fapados járatok kora reggeli indulási rohama után alábbhagy a zsúfoltság, a délelőtt folyamán sokkal gördülékenyebb a beléptetés, mint 6 óra környékén.

Átszállás

Ne foglaljunk olyan járatokat, ahol egy óránál kevesebb idő van az átszállásra!

Hordozható akkumulátor

Bárhová utazunk, a tölthető akkumulátoros eszközöket és a külső akkumulátorokat, powerbank-eket mindig vigyük magunkkal a gépre! Különösen a Távol-Keleten okozhat fölösleges kellemetlenséget, ha a feladott csomagba kerülnek ezek az eszközök!

Gyorsított belépés (Fast Track Lane)

A helyszínen található automaták segítségével bankkártyával, 1600 Ft-ért vásárolható meg a budapesti csomagellenőrzésre várakozó sort kerülő Fast Track jegy. A legtöbb légitársaság business kategóriájú jegye mellé alapból jár a szolgáltatás. Irodánknál bármilyen jegy mellé megvásárolható előre, a kapott vonalkodót a leolvasóhoz illesztve jutunk a “VIP” sávba.

Örömmel állunk rendelkezésedre a legjobb ár-érték arányú repülőjegyek, egyéni és csoportos utak foglalásához.

You don't have permission to register
error: A tartalom védve van!